ChillChill
Aa
  • Naslovnica
  • Lijepe priče
  • Lifestyle
  • Showtime
  • Zdravlje
  • Ljepota
  • Sci-Tech
  • Biznis
  • Znanost
  • Kuhanje
Aa
ChillChill
  • Naslovnica
  • Lijepe priče
  • Lifestyle
  • Showtime
  • Zdravlje
  • Ljepota
  • Sci-Tech
  • Biznis
  • Znanost
  • Kuhanje
Tražilica
  • Naslovnica
  • Lijepe priče
  • Lifestyle
  • Showtime
  • Zdravlje
  • Ljepota
  • Sci-Tech
  • Biznis
  • Znanost
  • Kuhanje
Prati nas
  • Impressum
© 2023. Quantum media
Lifestyle

Kuhanje na plin može biti opasno i štetno. Evo što o tome kaže znanost i kako se zaštititi?

Chill
Autor: Chill 2 min
Podijeli
2 min
Image by S K from Pixabay

Mnogima je kuhanje na plin tradicija, no sve više istraživanja otkriva kako ova metoda kuhanja može biti štetna po zdravlje. Plin se sve češće povezuje s onečišćenjem zraka u zatvorenim prostorima i rizicima za zdravlje, a Greenpeace i znanstvenici širom svijeta istražuju ove potencijalne opasnosti.

Razgovarali smo s dr. Aidanom Farrowom, stručnjakom za kvalitetu zraka i višim znanstvenikom Greenpeaceovog Znanstvenog odsjeka na Sveučilištu u Exeteru. Prema njegovim riječima, plin kao gorivo može izgledati “čišće” od krutih goriva, no pri sagorijevanju ipak stvara štetne tvari, uključujući dušikov dioksid (NO2), ugljikov monoksid i lebdeće čestice. “Kada plin sagorijeva, oslobađa se i benzen, tvar koja uzrokuje rak, što dodatno opterećuje kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru”, objašnjava dr. Farrow, pozivajući se na istraživanja koja su pokazala da je benzen prisutan u gotovo svim uzorcima plina diljem Sjeverne Amerike.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Izloženost dušikovom dioksidu (NO2) povezana je s nizom zdravstvenih problema, uključujući respiratorne infekcije, pogoršanje alergija, astmu, pa čak i smrt. Ovi su problemi posebno zabrinjavajući za djecu jer su osjetljivija skupina. Europska unija postavila je standarde izloženosti, ali su oni daleko blaži od preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), koja zahtijeva daljnje snižavanje dopuštenih razina NO2. Do 2030., EU planira uskladiti ove standarde s preporukama SZO-a, no u mnogim državama provedba novih pravila mogla bi se odgoditi.

Kako se kućanstva mogu zaštititi? Dr. Farrow savjetuje da se, kad god je to moguće, prelazi na električna ili indukcijska kuhala koja ne emitiraju štetne plinove. Istraživanja provedena u New Yorku pokazala su kako prijelaz s plinskih na električne kuhinje drastično smanjuje razinu NO2 i poboljšava zdravlje ukućana.

Za one koji i dalje kuhaju na plin, dr. Farrow predlaže redovito provjetravanje prostora i uključivanje nape tijekom kuhanja, čime se smanjuje koncentracija štetnih plinova u zraku. “Kuhanje na električnim štednjacima ili indukciji mnogo je sigurnije za vaše zdravlje i okoliš,” zaključuje dr. Farrow, pozivajući na širu podršku za ovakve promjene, piše tportal.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Možda bi vam i ove teme bile zanimljive

Ovo su tri najmudrija znaka horoskopa, imate li ih u blizini – upitajte ih za savjet

Otkrivamo što izluđuje koji horoskopski znak; Bika promjene rutine, Djevicu nered, a Škorpiona prevara

Lajmska bolest prijeti sve više, no istraživanja otkrivaju nove mogućnosti liječenja

Znanstvenici ponovno upozoravaju: Ovo je prijetnja koju ne vidimo, a svakodnevno unosimo!

Odzvonilo plombama i implantatima; Novo otkriće zauvijek će promijeniti stomatologiju!

Oznake: kuhalo, kuhanje, plin
Chill 1. studenoga 2024. 1. studenoga 2024.
Podijeli ovaj članak
Facebook X Whatsapp Whatsapp Telegram
Podijeli
Ovaj članak kod tebe izaziva
Flertanje0
Ljubav0
Sreću0
Netutralnost0
Pospanost0
Tugu0
Ljutnju0
Ranije objavljeno Znate li kako se pravilno peru kuhinjske krpe? Jedan sastojak u pranju učinit će čuda
Novije objavljeno Jeste li znali da jabuke snižavaju tlak i potiču mršavljenje?
- OGLAS -
- OGLAS -
ChillChill
SVA PRAVA PRIDRŽANA © 2023. QUANTUM MEDIA • IMPRESSUM • ZAKUP OGLASNOG PROSTORA