Znanstvenica za hranu na Sveučilištu Ohio State, Sheryl Barringer, tijekom godina je identificirala niz stvari koje bi mogle pomoći u rješavanju zadaha od češnjaka, uključujući kiseline u jabukama i metvici te masnoću u mlijeku.
No, sada je identificirala još jednog mogućeg kandidata: jogurt!
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Dodavanjem jogurta u staklenku narezanog sirovog češnjaka u pokusima, Barringer i njezin kolega, doktorant Manpreet Kaur, otkrili su da su sumporni plinovi unutar spremnika smanjeni za 99 posto.
Njihovi nalazi su u skladu s prethodnim istraživanjima koja je vodila Barringer – mlijeko s visokim postotkom masnoće smanjuje zadah od češnjaka više nego mlijeko bez masti.
Također su ustanovili da je kiseliji jogurt bolji u prigušivanju smrdljivih hlapljivih tvari u sirovom i prženom češnjaku. To sugerira da proteini doista igraju važnu ulogu u ublažavanju zadaha od češnjaka i dio su onoga što jogurt čini tako učinkovitim.
“Visoka količina proteina trenutno je vrlo popularna stvar – općenito, ljudi žele jesti više proteina”, dodala je znanstvenica.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Trenutno istraživanje nije ispitalo učinak jogurta na stvarni zadah kod ljudi, no Berringer tvrdi da, kako bi rješenje funkcioniralo, jogurt trebalo popiti ubrzo nakon što pojedete češnjak.