Banane su hranjive pa je uvijek preporuka imati jednu pri ruci između obroka i u slučaju da ste na dijeti ili posebnom režimu prehrane. Veoma su dobre za održavanje razine energije organizma i pozitivno utječu na zdravlje srca.
Neke od prednosti jedenja banana su: povećana razina energije, poboljšana struktura mišića, potiču probavu i sustav organa za probavu, izvor su antioskidansa, magnezijja, vitamina C, vitamina B6 i folne kiseline.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Međutim, ukoliko su banane često na vašem dnevnom planu dobro je i da se upoznate s izvjesnim rizicima koji slijede u slučaju njihove pretjerane konzumacije.
Banane mogu biti izuzetno rizične za osobe koje pate od raznih alergija, kao i za osobe s astmom i atopijskim dermatitisom. Alergija na hranu nastaje tako što organizam detektira određene namirnice kao prijetnju što dalje rezultira svrabom i promjenama na koži, piše b92.
Također banane su bogate ugljikohidratima i šećerom što izuzetno podiže razinu šećera u krvi, posebno kod osoba koje imaju dijabetes. Da bi se ovo reguliralo savjetuje se kontrola porcija kao i da se povede računa s kojim namirnicama se banana kombinira, pa birati one s visokim udjelom proteina ili povrće bez škroba.
Banane sadrže kalij pa se osobama koje imaju problem s povišenim kalijem, kao što su bubrežni bolesnici, da izbjegavaju ovo voće.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Također banane sadrže oligo-fruktan, spoj koji nikako ne odgovara ljudima sa sindromom iritabilnog crijeva, problemom koji se manifestira s bolom u trbuhu i napuhnutosti, piše N1.