Mnogima je kuhanje na plin tradicija, no sve više istraživanja otkriva kako ova metoda kuhanja može biti štetna po zdravlje. Plin se sve češće povezuje s onečišćenjem zraka u zatvorenim prostorima i rizicima za zdravlje, a Greenpeace i znanstvenici širom svijeta istražuju ove potencijalne opasnosti.
Razgovarali smo s dr. Aidanom Farrowom, stručnjakom za kvalitetu zraka i višim znanstvenikom Greenpeaceovog Znanstvenog odsjeka na Sveučilištu u Exeteru. Prema njegovim riječima, plin kao gorivo može izgledati “čišće” od krutih goriva, no pri sagorijevanju ipak stvara štetne tvari, uključujući dušikov dioksid (NO2), ugljikov monoksid i lebdeće čestice. “Kada plin sagorijeva, oslobađa se i benzen, tvar koja uzrokuje rak, što dodatno opterećuje kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru”, objašnjava dr. Farrow, pozivajući se na istraživanja koja su pokazala da je benzen prisutan u gotovo svim uzorcima plina diljem Sjeverne Amerike.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Izloženost dušikovom dioksidu (NO2) povezana je s nizom zdravstvenih problema, uključujući respiratorne infekcije, pogoršanje alergija, astmu, pa čak i smrt. Ovi su problemi posebno zabrinjavajući za djecu jer su osjetljivija skupina. Europska unija postavila je standarde izloženosti, ali su oni daleko blaži od preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), koja zahtijeva daljnje snižavanje dopuštenih razina NO2. Do 2030., EU planira uskladiti ove standarde s preporukama SZO-a, no u mnogim državama provedba novih pravila mogla bi se odgoditi.
Kako se kućanstva mogu zaštititi? Dr. Farrow savjetuje da se, kad god je to moguće, prelazi na električna ili indukcijska kuhala koja ne emitiraju štetne plinove. Istraživanja provedena u New Yorku pokazala su kako prijelaz s plinskih na električne kuhinje drastično smanjuje razinu NO2 i poboljšava zdravlje ukućana.
Za one koji i dalje kuhaju na plin, dr. Farrow predlaže redovito provjetravanje prostora i uključivanje nape tijekom kuhanja, čime se smanjuje koncentracija štetnih plinova u zraku. “Kuhanje na električnim štednjacima ili indukciji mnogo je sigurnije za vaše zdravlje i okoliš,” zaključuje dr. Farrow, pozivajući na širu podršku za ovakve promjene, piše tportal.