Miris omekšivača mnogima je jedan od najdražih, da ne govorimo o osjećaju mekoće koji ostaje nakon njega. No umjerenost je ključ svega pa tako i korištenja omekšivača.
U svemu treba imati mjeru pa tako i prilikom upotrebe omekšivača, ne piše na njegovoj poleđini bez razloga koju točnu količinu trebamo staviti tijekom jednog pranja.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Omekšivači, iako osmišljeni da tkaninama daju ugodan osjećaj, često sadrže kemikalije koje se talože na vlaknima odjeće. Dugotrajna upotreba previše omekšivača može dovesti do nakupljanja tih ostataka, čineći odjeću masnom i teškom, a boje mogu postati beživotne i matirane.
Osjetljive tkanine, poput mikrofibre, sportskih materijala ili ručnika, osobito su podložne oštećenju uzrokovanom upotrebom previše omekšivača. On može smanjiti njihovu sposobnost upijanja vlage, što znači da će ručnici postati manje učinkoviti, a sportska odjeća neće moći pravilno disati. Dakle, iako vaša odjeća i tada može izgledati meko, možda neće zadržati svoje osnovne funkcije.
Oprez ako imate osjetljivu kožu
Negativan utjecaj mogla bi osjetiti i naša koža, omekšivači sadrže mirise i kemijske spojeve koji mogu izazvati iritacije, osobito kod osoba s osjetljivom kožom ili onih koji su skloni alergijama. Ovi kemijski ostaci ostaju na odjeći i dolaze u direktan kontakt s vašom kožom, što može uzrokovati svrbež, crvenilo ili osip.
Kako biste izbjegli ove neželjene učinke, preporučuje se smanjiti upotrebu omekšivača, odnosno, staviti ga onoliko koliko i piše da bismo trebali, a uvijek su tu i prirodne alternative, poput alkoholnog octa, koji je učinkovit i nježan prema tkaninama i perilici. Umjesto da se previše oslanjate na kemikalije za mekoću, fokusirajte se na pravilno pranje i sušenje odjeće, piše Zadovoljna.