Svakodnevno konzumiranje kikirikija moglo bi smanjiti rizik od depresije za 17 posto, pokazuje nova studija. Španjolski istraživači su objavili da antioksidansi u omiljenom zalogaju uz pivo pomažu zaštiti vašeg mozga.
Bruno Bizzozero-Peroni sa Sveučilišta Castilla-La Mancha u Španjolskoj je izjavio: “Naši rezultati naglašavaju još jednu korist konzumacije orašastih plodova. Ovo pruža još snažniji argument da ljudi trebaju uživati u orašastim plodovima”.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Prethodna istraživanja su ukazala na velik utjecaj prehrane na depresiju, a hrana bogata antioksidansima, poput bobičastog voća, pokazala se korisnom.
Najnovija studija, objavljena u časopisu Elsevier Clinical Nutrition, istraživala je kako konzumacija orašastih plodova utječe na šanse ljudi da razviju to stanje.
Istraživači su pregledali podatke od 13.504 Britanaca prosječne dobi od 57 godina i pratili jesu li imali dijagnozu depresije ili su koristili antidepresive. Pitali su ih o njihovoj prehrani između 2007. i 2012. godine te su ih pratili otprilike pet godina.
Orašasti plodovi koje su konzumirali uključivali su neslane, slane i pečene bademe, indijske oraščiće, pistacije i kikiriki, iako je kikiriki tehnički mahunarka.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Osobe koje su svakodnevno konzumirale šaku orašastih plodova u količini od 30 grama imale su manje izglede za patnju od depresije u usporedbi s osobama koje nisu konzumirale ništa.
Bizzozero-Peroni je izjavio: “Protuupalni i antioksidativni učinci povezani s nutricionističkim sastavom orašastih plodova mogli bi odigrati važnu ulogu u smanjenju rizika od depresije”.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
“Osim toga, orašasti plodovi su bogati aminokiselinama, uključujući arginin, glutamin, serin i triptofan, a niži nivoi ovih aminokiselina povezani su s depresijom”, dodao je.