ChillChill
Aa
  • Naslovnica
  • Lijepe priče
  • Lifestyle
  • Showtime
  • Zdravlje
  • Ljepota
  • Sci-Tech
  • Biznis
  • Znanost
  • Kuhanje
Aa
ChillChill
  • Naslovnica
  • Lijepe priče
  • Lifestyle
  • Showtime
  • Zdravlje
  • Ljepota
  • Sci-Tech
  • Biznis
  • Znanost
  • Kuhanje
Tražilica
  • Naslovnica
  • Lijepe priče
  • Lifestyle
  • Showtime
  • Zdravlje
  • Ljepota
  • Sci-Tech
  • Biznis
  • Znanost
  • Kuhanje
Prati nas
  • Impressum
© 2023. Quantum media
Zdravlje

Ova mediteranska biljka koju redovito koristite kao začin, može vam sniziti kolesterol i spasiti srce

Chill
Autor: Chill 2 min
Podijeli
2 min
Photo by Ian Yates on Unsplash

U prehrani, korištenje ljekovitog bilja može značajno doprinijeti zdravlju. Među raznim začinima, ružmarin se izdvaja kao izuzetno koristan za srce i smanjenje visokog kolesterola. On je popularan među osobama na dijeti zbog svoje bogate nutritivne vrijednosti. Ova biljka obiluje antioksidansima koji pomažu u borbi protiv upala i oksidativnog stresa, prenosi Večernji list.

Prema dijetetičaru Jordanu Hillu, antioksidansi iz ružmarina mogu spriječiti štetnu oksidaciju LDL kolesterola, poznatog kao ‘loš’ kolesterol. Jedno istraživanje je pokazalo značajne rezultate kod ljudi koji su konzumirali ružmarin. U studiji je sudjelovalo 48 dobrovoljaca koji su tijekom četiri tjedna dnevno uzimali dva, pet ili deset grama mljevenog ružmarina. Rezultati su pokazali da su oni koji su uzimali najveću dozu imali znatno nižu razinu lošeg kolesterola.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Mediteranska prehrana, poznata kao jedna od najzdravijih na svijetu, često uključuje ružmarin. Ova prehrana je bogata voćem, povrćem, mahunarkama, orašastim plodovima, masnom ribom i maslinovim uljem. Dodavanje ružmarina u kuhanje unosi antioksidanse, vlakna i poboljšava okus hrane.

Osobe s visokim kolesterolom trebaju paziti na unos zasićenih masti. Mariniranje mesa ružmarinom može pomoći u smanjenju unosa tih masnoća. Ružmarin, kao začinsko bilje, nema masnoće, a njegov zemljani i drvenasti okus odlično se slaže s drugim začinima poput majčine dušice, mažurana i origana.

Nutricionistica Sarah Haas napominje da ružmarin posebno pomaže kod mariniranja govedine jer spojevi u ružmarinu sprečavaju stvaranje kancerogenih spojeva tijekom roštiljanja.

Uključivanjem ružmarina u prehranu ne samo da ćete poboljšati okus svojih jela, već ćete i značajno unaprijediti svoje zdravlje, posebno kada je riječ o zdravlju srca i smanjenju razine kolesterola. Male promjene u prehrani mogu imati veliki utjecaj na vaše zdravlje!

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Možda bi vam i ove teme bile zanimljive

Ovo su tri najmudrija znaka horoskopa, imate li ih u blizini – upitajte ih za savjet

Otkrivamo što izluđuje koji horoskopski znak; Bika promjene rutine, Djevicu nered, a Škorpiona prevara

Lajmska bolest prijeti sve više, no istraživanja otkrivaju nove mogućnosti liječenja

Znanstvenici ponovno upozoravaju: Ovo je prijetnja koju ne vidimo, a svakodnevno unosimo!

Odzvonilo plombama i implantatima; Novo otkriće zauvijek će promijeniti stomatologiju!

Oznake: kolesterol, krv, ružmarin, srce, zdravlje
Chill 25. svibnja 2024. 26. svibnja 2024.
Podijeli ovaj članak
Facebook X Whatsapp Whatsapp Telegram
Podijeli
Ovaj članak kod tebe izaziva
Flertanje0
Ljubav0
Sreću0
Netutralnost0
Pospanost0
Tugu0
Ljutnju0
Ranije objavljeno Perete li piletinu prije pečenja? Evo što kažu neki pametniji treba li to činiti ili ne
Novije objavljeno Postoje li uistinu ljudi u crnom? Prema nekim izvještajima, itekako postoje…
- OGLAS -
- OGLAS -
ChillChill
SVA PRAVA PRIDRŽANA © 2023. QUANTUM MEDIA • IMPRESSUM • ZAKUP OGLASNOG PROSTORA